KRÖNIKA

Under en tid skrev jag om spel för IGN Sverige. Här är en krönika som skrevs under den tiden (ursprunligen och i sin helhet: http://se.ign.com/ign-sverige/77336/opinion/jag-vill-inte-vara-spelvarldens-lillasyster)

kosmonaut1JAG VILL INTE VARA SPELVÄRLDENS LILLASYSTER

Det är 90-tal, vi har en PC att bråka om i familjen. Min bror och hans kompisar får förtur till datorn idag (förmodligen ett demokratiskt beslut taget efter ett ”polisgrepp” på mig eller något annat coolt storebröder på 90-talet kan) men jag har ändå turen att få vara med. Lite i alla fall. Jag får sitta bredvid, eller, lite bakom min bror och hans vänner när de spelar Doom 2 och Ignition. Har jag tur får jag spela en bana men oftast får jag nöja mig med att bara vara. Jag får skratta lite i bakgrunden när ”vi” spelar Duke Nukem 3D. ”Shake it baby” säger Duke när de trycker på mellanslagstangenten och vips visar strippan brösten i utbyte mot hans sedlar. Jättekul tänker den lilla jag, tänk att en kan göra så mycket i spel. Vilken tokig värld!

Det är inte bara min bror. Det är också jag, för även jag har en lillasyster. Några år tidigare sitter jag i sängen och spelar Nintendo och min syster ligger bredvid som en liten korv. Rund och god bebis som hon är. Hon har fått en egen kontroll att hålla i. Den är förmodligen inte ens inkopplad men hon är glad ändå, för hon får vara med. Det räcker så för i ärlighetens namn så skulle hon inte ens klara av Super Mario Bros.

Men så växer vi upp, och vi kan spela nu. Vi kan koppla in våra kontroller själva för vi är inte bebisar längre och vi är mer än bara lillasystrar. Och jag, frälst av spelens magi väljer att utbilda mig till spelutvecklare. Vi är tre tjejer i min årskurs, tragikomiskt nog fler än jag väntade mig. Åren går och jag är redo för att ta plats i spelindustrin. Jag har varken problem med att få praktik eller jobb. Det går så att säga bra.

Så långt är det inga problem och vid samtal till vardags stöter jag sällan, om inte aldrig, på någon som inte håller med om att spel inte bara tillhör män. Vi applåderar, lajkar och delar vidare texter om grymma initiativ och om hashtags att sluta näthata. Företagen och sajterna välkomnar fler kvinnliga utvecklare och skribenter.

Så vad är problemet då?

Som kvinna stöter du i spelvärlden på orättvisor. Sällan får du spela som kvinnliga karaktärer, och ännu mer sällan påklädda sådana. Kanske blir du hotad av främlingar om du skriver om dina erfarenheter av sexism eller drar igång ett projekt mot diskriminering. Kanske får du ibland meddelanden när du spelar online att du borde tillfredsställa någon sexuellt eller återgå till köket eller helst bara dö. Ifall du spelat dåligt, eller för guds skull spelat bra. Det spelar ingen roll hur många konsoler du äger eller hur många spel du spelat, är du verkligen en äkta gamer? Förresten, innan vi börjar mötet måste jag bara säga; shit, vad snygg du är!

Gör en bildsökning på ”gamer guy” och jämför resultatet med ”gamer girl”. Det är lika talande som skrämmande. Tjejer med spel som hobby är nördkillarnas sexiga fantasi. Men min hobby är inte en fantasi, den är lika verklig som jag. Den är kul och till för mig lika mycket som för dig.

Så ja, problemen finns i spelvärlden. Och att stoppa in en och annan kvinna i den här karusellen är tyvärr inte nog för att få bukt på problemet. Det behövs jämställdhet på varje punkt, på varje kontor, på varje sajt, i varje spel och i varje forum. Närvaron av en eller två kvinnor fixar automatisk inte problemet. Att jag bättrar på statistiken räcker inte i sig. Jag måste vilja stanna, få utrymme att utveckla och dela med mig. Utgå inte från att jag vill skriva texter om titlar gjorda av män för män och att jag vill vara med och göra de spelen. Ge mig förtroendet att lyfta fram spel som tilltalar mig och se inte ner på mig när jag säger att jämställdhet är bland det viktigaste jag vet. Utgå inte från att jag är okej med att stänga av mitt headset för att undgå att röja det faktum att jag tillhör könet som en kan behandla hur som helst. Ge mig chansen att få utöva min hobby utan att stöta på hinder andra är spelets. Utgå inte från att jag är nöjd bara jag får sitta bredvid. Ge mig istället chansen att visa att jag också kan, minst lika bra.

Jag tvingas gång på gång att vara hela spelvärldens lillasyster. Det går kanske framåt men fortfarande blir jag ifrågasatt trots utbildning, jobb och erfarenheter. Till slut ifrågasätter jag mig själv. Borde jag verkligen yttra mig om detta? Jag kanske inte spelar tillräckligt, fast typ varje dag.

Jag tycker inte längre att Duke Nukems integration med pixelstrippan är kul. För visst är spelvärlden tokig, men knappast i den positiva bemärkelsen. Jag har mina stunder då jag funderar på att sadla om och hitta något annat yrke för att slippa vara en del av en industri och kultur som inte välkomnar mig fullt ut. Men jag stannar kvar, vägrar ge upp mitt intresse och vägrar sitta bakom och titta på. För en av de bästa bilderna på min bror och mig är när vi sitter framför Kosmonaut tillsammans och skriker av skratt. Det är inte bara en av de bästa bilderna i fotoalbumet utan också ett av mina finaste minnen. Visst var jag glad när jag fick sitta med, men det tillfället när vi tillsammans slet sönder joysticken i ren iver. Det, är värt så mycket mer.